Recepti

Kolač sa jabukama i šafranom

  • 4 jabuke
  • 100g šećera
  • 4 jaja
  • 200g maslaca
  • 150g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za preliv:

  • 100g šećera
  • 2dl vode
  • 4 tučka šafrana

Zagrejati šporet na 200 stepeni. Oljuštiti jabuke, odstraniti sredine i iseckati ih na listice ili kockice. Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca u šlag. U drugoj posudi, žumanca umutiti sa šećerom dok ne nastane pena. Dodati brašno, prašak za pecivo i prethodno istopljeni maslac. Promešati i dodati jabuke. Zatim postepeno kašikom u smesu dodati i šlag od belanca i sve to lagano mešati dok se smesa ne sjedini. U pleh podmazanom maslacom sipati smesu i ubaciti u rernu. Peći 10 minuta na temperaturi od 200 stepeni, a zatim još 20-ak minuta na 160 stepeni. U međuvremenu, u 2dl vode sipati šećer i dodati šafran. Zagrejati do ključanja uz neprekidno mešanje dok se šećer ne istopi u potpunosti. Zatim skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da odstoji da bi šafran otpustio svoju aromu. Kada je kolač pečen, ostaviti da se blago prohladi, a zatim izvaditi na tanjir, preliti sirupom i servirati. Prijatno. 🙂


Domaće slatko sa jagodama i šafranom

  • 1 kg svežih jagoda
  • 1kg šečera
  • 8 tučaka (24 stigma) šafrana

Za slatko se koriste cele jagode, dok se one veće mogu iseckati. Očistiti, oprati i iscediti jagode. Pomešati u većoj šerpi sve jagode, šećer i šafran. Kuvati na srednje tihoj vatri oko 30 minuta, a s vremena na vreme treba promešati blago drvenom kašikom i voditi računa da jagode ostanu cele. Skuvano slatko treba sipati vruće u zagrejane, prethodno sterilizovane tegle. Tegle odmah zatvoriti, okrenuti naopako i ostaviti dok se potpuno ne ohlade. Uživajte u ovoj savršenoj mešavini. Prijatno. 🙂


Rižoto ala milaneze sa šafranom

  • 250g pirinča
  • 1,5l vode
  • 3 pileće kocke za supu
  • 80g parmezana
  • 30g maslaca
  • 2 supene kašike pavlake
  • 100 ml infuzije šafrana *

* U 100ml vruće vode ubaciti 6-8 tučaka šafrana i ostaviti da odstoji barem 30 minuta kako bi se u potpunosti oslobodila njegova aroma

U proključalu vodu ubacite pileće kockice za supu da bi se dobio bujon. Dobro promešajte i ostavite na laganoj vatri. U međuvremenu, u tiganju istopite maslac i dodajte mu pirinač (bez ispiranja vodom pre ovoga). Neprekidno mešajte 1-2 minuta na tihoj vatri. Dodajte pirinču 1-2 kutlače bujona i povremeno mešajte, sve dok se tečnost u potpunosti ne apsorbuje. Nastavite postupak dodavanja 1 kutlače bujona sve dok pirinač ne bude spreman. Pri kraju, dadajte male količine bujona, kako vaš pirinač ne bi bio prekuvan. Pirinču dodajte pavlaku, a zatim prelijte infuzijom šafrana i dobro promešajte. Na samom kraju dodajte parmezan i još jednom promešajte kako bi se dobila savršena kombinacija. Servirajte i uživajte. 🙂


Piletina u sosu od šafrana

  • 600g pilećeg belog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 250ml pavlake za kuvanje
  • 100 ml infuzije šafrana *
  • maslinovo ulje
  • so

*U 100ml vruće vode ubaciti 6-8 tučaka šafrana i ostaviti da odstoji 1 sat kako bi se u potpunosti oslobodila njegova aroma

Začinite piletinu, iseckajte na tanke filete, a zatim ih ispržite na maslinovom ulju u tiganju. Nakon što je meso isprženo, izvadite ga i ostavite po strani. Očistite i sitno iseckajte luk, a zatim ga isprzite u istom ulju gde je prethodno isprženo meso. Dodajte pavlaku za kuvanje i na samom kraju, prelijte infuzijom šafrana. Vratite meso u tiganj sa sosom i i izmešajte. Servirajte bez ili sa prilogom po želji (pasta, pirinač, krompir). Prijatno. 🙂